Newark School Malta

24.03.2019

Ensimmäinen työviikko takana uudessa työssäoppimis paikassa. Ensimmäisen viikon aikana opin aika paljon siitä miten koulu toimii. 

Lapsilla koulu alkaa 7:45am ja päättyy 13:50pm. Eli koulupäivät ei ole mitenkään erityisen pitkiä. Aamulla koulun lasiovilla päivystää mies joka avaa oven kouluun tulijoille sillä koulun ovet pidetään aina lukossa ja ovesta pääsee kulkemaan sisään ja ulos vain kun aulan täti tulee sen avaimella avaamaan, joka on minusta outoa. Toisaalta ymmärrän kyllä että miksi ovet pidetään lukossa kokoajan sillä koulu sijaitsee kerrostalojen ja teiden ympäröimänä ja koulun ovelta ei ole pitkä matka rantaan. 

Koulussa on lapsia vauvasta 15-vuotiaisiin. Oppilaita on hyvin vähän sillä koulu on niin pieni, että ei sinne hirveä määrä oppilaita mahtuisikaan. Oppitunnit kestävät 40min ja välitunteja ei ole muuta kuin lounastauko joka kestää sen 40min.

Nyt sitten siihen itse liikuntaan joka on siis minun hommani. Ensimmäisenä päivänä kun kävin tutustumassa kouluun, minulle näytettiin tila jossa liikuntaa pidetään. Ehkä hieman järkytyin siitä millaisessa tilassa oppilaiden täytyisi liikkua. Piha tila on laatoitettu pieni tila koripallo korilla varustettuna, jossa toisessa päässä pihaa on päiväkotilaisten leikkipaikka. Pihalla ei mahdu oikeastaan muuta tekemään kuin pelaamaan polttopalloa, hippaa ja muita perusleikkejä. Mitään perus urheilulajeja ei mahdu harrastamaan. Piha tilaa ei voi käyttää turvallisuus syistä jos on satanut, sillä laatoitus on liukas kun se on märkä, joten siinä vaiheessa pysytellään sisätiloissa. Sisällä liikunnalle ei ole tilaa oikeastaan ollenkaan. Koulussa on yksi pieni luokkahuone jossa on pingispöytä, joka juuri ja juuri mahtuu tilaan. Ylimmässä kerroksessa on toinen tyhjä luokkahuone, jossa voi oikeastaan pitää vain venyttelyjä ja muita rauhallisia leikkejä. 

Urheiluvälineinä toimii jalkapallo ja pingistä varten mailat ja pallo. Pallopeleillä siis mennään joka päivä. Mietin vain että eikö oppilaat kyllästy pelaamaan samoja pelejä ja leikkejä päivästä toiseen. Itse olisin kyllästynyt koko liikuntaan tällä menolla. Mutta ehkä täällä ei paremmasta tiedetä, niin ei osata valittaa aiheesta. Toki en tiedä olisiko valittamisestakaan hyötyä kun parempia liikunta tiloja ei vain ole olemassa, joita koulu voisi käyttää.

Koulussa ei siis liikuntaa harrasteta mitenkään erityisesti, koska tilaa ei vain yksinkertaisesti ole, joka tuo minulle aika paljon haasteita suorittaa liikunnan ohjauksen työssäoppiminen. Täytyy osata käyttää todella paljon mielikuvitusta jotta pystyn kyseisessä koulussa työssäoppimisen suorittaa.

Toivotan vain itselleni tsemppiä työssäoppimiseen ja luovuuden käyttämiseen töissä!